• 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mac: Render Video error 139

Offline
#1 iancoble
Hi there,
I just started working with LR timelapse 4... great software.
However, I'm having an issue when I go to render a video in the final stages of creating a time lapse. When I click on render video, I get the following error message: "the external encoder returned an error. Please check the log file (info/ log) for details."
I'm attaching a copy of the log (below) that was generated.
Could you please let me know what the issue is and how I can fix it.
Thanks in advance for your help. Much appreciated!!!
Best
ian

Code:
[2015-05-05 08:08:49] DEBUG: Launching mpeg converter: /usr/bin/ffmpeg
[2015-05-05 08:08:49] DEBUG: Rendering in 1920x1080
[2015-05-05 08:08:50] DEBUG: Launched encoder.
[2015-05-05 08:08:50] DEBUG: Speed 1.0
[2015-05-05 08:08:50] DEBUG: Quality 2
[2015-05-05 08:08:50] DEBUG: Frame rate 24
[2015-05-05 08:08:50] DEBUG: Output cs 420
[2015-05-05 08:08:50] ERROR: External encoder exited with error 139
[2015-05-05 08:08:55] INFO: Deleted incomplete file.
Offline
#2 gwegner
Most likely you are using an old version of MacOS that is not compatible with the newer ffmpeg version shipped with LRTimelapse. Another option could be that the ffmpeg encoder installed by LRTimelapse got overwritten by some other software.

You might try to fix it as follows:

1.) Reinstall the latest version of LRTimelapse, get it directly from the download page: https://lrtimelapse.com/download !
2.) Try again. You can use the present intermediary sequence and just render it once more via file/render video in LRTimelapse. Use the select button to choose the intermediary sequence exported from Lightroom.

Only if this doesn't help:

3.) Download the latest version of ffmpeg for you version of MacOS (!) from here: http://www.osxexperts.net/ffmpeg/ffmpegexperts.html
The download link for the binary is on the left side, just download the one that matches your version of MacOS!
[Image: https://dl.dropboxusercontent.com/u/2088...terfox.png]

Open the downloaded archive, it will contain a file called "ffmpeg".
Open another finder window, use the "Go / Go to folder" feature from the menu, type in /usr/local/bin
Now copy the ffmpeg binary from the archive you just downloaded (just the one file named ffmpeg) to /usr/local/bin, overwrite the previous one).
Check out my e-book Time Lapse Shooting and Processing!
Subscribe to the LRTimelapse Newsletter!

lrtimelapse.com - advanced Time Lapse Photography made easy!
gwegner.de - Fotografie, Zeitraffer, Video, Reisen.
facebook · Google+ · twitter · vimeo
Offline
#3 jkkeating
I had the same error. This is a link with clear instructions for Windows
http://adaptivesamples.com/how-to-instal...n-windows/
Offline
#4 gwegner
This most likely won't happen on windows. No need to install ffmpeg manually on windows, sine it will be installed by LRTimelapse into the LRTimelapse folder.
Check out my e-book Time Lapse Shooting and Processing!
Subscribe to the LRTimelapse Newsletter!

lrtimelapse.com - advanced Time Lapse Photography made easy!
gwegner.de - Fotografie, Zeitraffer, Video, Reisen.
facebook · Google+ · twitter · vimeo
Offline
#5 jkkeating
I received error "the external coder returned an error". But, you're right, I don't think that was the problem. I was able to manually update and just tried rendering the video again and got the same error. 

the external coder returned an error.
Offline
#6 gwegner
I suspect, you had this problem: http://forum.lrtimelapse.com/Thread-rend...to-value-9
Check out my e-book Time Lapse Shooting and Processing!
Subscribe to the LRTimelapse Newsletter!

lrtimelapse.com - advanced Time Lapse Photography made easy!
gwegner.de - Fotografie, Zeitraffer, Video, Reisen.
facebook · Google+ · twitter · vimeo
Offline
#7 Chriko_A
I have the same Problem with different message. The workaround above is not working, because the Folder /usr/local/bin is not to be found.

Rechner: IMac 27" 2011,
System: X8.5

Die Fehlermeldung ist:

[size=x-small][font=Arial]"Der externe Video Encoder liefert wurde mit einem Fehler beendet. Bitte Prüfen Sie das Log-Menü für weitere Informationen"[/font][/size]

[2017-02-16 11:28:39] INFO: Java version: 1.8.0_121 (64bit) from Oracle Corporation
[2017-02-16 11:28:39] INFO: Running on: Mac OS X locale: de_DE
[2017-02-16 11:28:39] INFO: Found 4 processor cores.
[2017-02-16 11:28:39] INFO: Java runtime: 64 bit
[2017-02-16 11:28:39] INFO: ------------------------------------
[2017-02-16 11:28:39] INFO: No License Key found. Running LRTimelapse unlicensed for EVALUATION.
[2017-02-16 11:28:40] DEBUG: Initializing directory chooser.
[2017-02-16 11:28:40] INFO: Done (dirchooser)...
[2017-02-16 11:28:41] DEBUG: Launching ExifTool: /usr/local/bin/exiftool
[2017-02-16 11:28:42] INFO: ExifTool: 10.41
[2017-02-16 11:28:42] DEBUG: Exif Tool available.
[2017-02-16 11:28:42] DEBUG: DNG Converter available.
[2017-02-16 11:28:42] DEBUG: MPEG Encoder available.
[2017-02-16 11:28:42] INFO: Detected 2 screens:
[2017-02-16 11:28:42] INFO: Screen 1: 2560 1440
[2017-02-16 11:28:42] INFO: Screen 2: 1680 1050
[2017-02-16 11:28:42] INFO: Latest version: 4.7.4 (2016-11-26), current Version: 4.7.5 (2017-02-06)
[2017-02-16 11:33:31] INFO: --- Loading directory: /Volumes/Bilder_02_2TB_KS/Timelaps_Ausgebe
[2017-02-16 11:33:31] DEBUG: Loading sequence properties from /Volumes/Bilder_02_2TB_KS/Timelaps_Ausgebe/.lrt/lrtsequence.properties
[2017-02-16 11:33:31] WARN: Properties-file not found.
[2017-02-16 11:33:39] INFO: --- Loading directory: /Volumes/Bilder_02_2TB_KS/Timelaps_Ausgebe/LRT_Timelaps_fuer_LRTimelaps
[2017-02-16 11:34:05] DEBUG: Loading /Volumes/Bilder_02_2TB_KS/Timelaps_Ausgebe/LRT_Timelaps_fuer_LRTimelaps
[2017-02-16 11:34:05] DEBUG: JPG sequence, ICC-Profile: Adobe RGB (1998), 8 bits per sample.
[2017-02-16 11:34:05] DEBUG: Dimensions: 4096 x 2304
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG: Launching mpeg converter: /usr/local/bin/ffmpeg
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG: Writing aspect ratio 16:9 to metadata of video file.
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG: Launched encoder.
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG:   Speed 1.0
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG:   Quality 2
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG:   Gamut BT2020
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG:   Frame rate 25
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG:   Output cs 422
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG:   Width 1920
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG:   Height 1080
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG: dyld: Symbol not found: _kVTCompressionPropertyKey_H264EntropyMode
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG:   Referenced from: /usr/local/bin/ffmpeg
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG:   Expected in: /System/Library/Frameworks/VideoToolbox.framework/Versions/A/VideoToolbox
[2017-02-16 11:34:41] DEBUG:  in /usr/local/bin/ffmpeg
[2017-02-16 11:34:41] ERROR: External encoder exited with error 133
[2017-02-16 11:35:56] INFO: Deleted incomplete file.
Offline
#8 gwegner
You hava a very old MacOS. Please install the right ffmpeg for your OS. from here: http://www.osxexperts.net/ffmpeg/ffmpegexperts.html
Make sure to place the ffmpeg binary into /usr/local/bin overriding the current one (it's there - use Finder/Go/Go To Folder) to locate it.
Check out my e-book Time Lapse Shooting and Processing!
Subscribe to the LRTimelapse Newsletter!

lrtimelapse.com - advanced Time Lapse Photography made easy!
gwegner.de - Fotografie, Zeitraffer, Video, Reisen.
facebook · Google+ · twitter · vimeo
Offline
#9 CFMPHOTO
I updated LRTimelapse to version 4.7.5 but I am having a problem rendering a video, I get a red alert and take me to this.. "The external encoder returned an error. Please ckeck the log file (info/log) for details" What Could I do to solve this, I am working in a MAC 10.8.5

Thanks for your help


Support request from Carlos Moreno, Cali, EMail: cfmphoto@telmex.net.co
License for: LRTimelapse 4, License type: private, Payment reference: PayPal, Valid until: Lifetime

[2017-02-17 15:32:04] INFO: Log file was created at /Users/CARLOS/Library/Application Support/LRTimelapse/LRTimelapse.log
[2017-02-17 15:32:04] DEBUG: Loading properties from /Users/CARLOS/Library/Application Support/LRTimelapse/user.props
[2017-02-17 15:32:04] INFO: LRTimelapse 4.7.5 (2017-02-06) Build 127
[2017-02-17 15:32:04] INFO: © 2017 Gunther Wegner
[2017-02-17 15:32:04] INFO: https://lrtimelapse.com
[2017-02-17 15:32:04] INFO: Java version: 1.8.0_121 (64bit) from Oracle Corporation
[2017-02-17 15:32:04] INFO: Running on: Mac OS X locale: en_US
[2017-02-17 15:32:04] INFO: Found 2 processor cores.
[2017-02-17 15:32:04] INFO: Java runtime: 64 bit
[2017-02-17 15:32:04] INFO: ------------------------------------
[2017-02-17 15:32:06] INFO: Licensed to: Carlos Moreno, Cali - Private License.
[2017-02-17 15:32:06] DEBUG: Initializing directory chooser.
[2017-02-17 15:32:07] INFO: Done (dirchooser)...
[2017-02-17 15:32:09] DEBUG: Launching ExifTool: /usr/local/bin/exiftool
[2017-02-17 15:32:09] INFO: ExifTool: 10.41
[2017-02-17 15:32:09] DEBUG: Exif Tool available.
[2017-02-17 15:32:09] DEBUG: DNG Converter available.
[2017-02-17 15:32:09] DEBUG: MPEG Encoder available.
[2017-02-17 15:32:09] INFO: Detected 1 screen:
[2017-02-17 15:32:09] INFO: Screen 1: 1920 1200
[2017-02-17 15:32:10] INFO: Latest version: 4.7.5 (2017-02-06), current Version: 4.7.5 (2017-02-06)
[2017-02-17 15:32:21] INFO: --- Loading directory: /Volumes/TRABAJOS/TIME LAPSE AMANECER FEBRERO 17:2017
[2017-02-17 15:32:21] DEBUG: Loading sequence properties from /Volumes/TRABAJOS/TIME LAPSE AMANECER FEBRERO 17:2017/.lrt/lrtsequence.properties
[2017-02-17 15:32:21] DEBUG: Using temp-dir: /var/folders/wd/dlj8f31x5t94p5f3xsbtmjlw0000gq/T/lrt_1220981015858768414
[2017-02-17 15:32:23] DEBUG: Buffer size for ExifTool: 12
[2017-02-17 15:32:23] DEBUG: Sequence shot in manual mode
[2017-02-17 15:32:23] DEBUG: Timestamp Data complete!
[2017-02-17 15:32:23] DEBUG: Sequence processed with LRT 4.7.5, Build 127
[2017-02-17 15:32:24] DEBUG: Launching ExifTool: /usr/local/bin/exiftool
[2017-02-17 15:32:25] INFO: --- Loading directory: /Volumes/TRABAJOS/TIME LAPSE VIDEO IMOVIE
[2017-02-17 15:32:25] DEBUG: Loading sequence properties from /Volumes/TRABAJOS/TIME LAPSE VIDEO IMOVIE/.lrt/lrtsequence.properties
[2017-02-17 15:32:25] WARN: Properties-file not found.
[2017-02-17 15:32:29] DEBUG: Done loading previews.
[2017-02-17 15:32:29] DEBUG: Memory: [max|1820] [used|395] [free|1425]
[2017-02-17 15:32:39] DEBUG: Loading /Volumes/TRABAJOS/TIME LAPSE AMANECER FEBRERO 17:2017/ARCHIVOS JPG /LRT_TIME_LAPSE_AMANECER_FEBRERO_17:2017
[2017-02-17 15:32:39] DEBUG: JPG sequence, ICC-Profile: Adobe RGB (1998), 8 bits per sample.
[2017-02-17 15:32:39] DEBUG: Dimensions: 3767 x 2119
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Launching mpeg converter: /usr/local/bin/ffmpeg
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Writing aspect ratio 16:9 to metadata of video file.
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Launched encoder.
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Speed 1.0
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Quality 2
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Gamut BT2020
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Frame rate 24
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Output cs 420
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Width 1280
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Height 720
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: dyld: Symbol not found: _kVTCompressionPropertyKey_H264EntropyMode
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Referenced from: /usr/local/bin/ffmpeg
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: Expected in: /System/Library/Frameworks/VideoToolbox.framework/Versions/A/VideoToolbox
[2017-02-17 15:32:46] DEBUG: in /usr/local/bin/ffmpeg
[2017-02-17 15:32:47] ERROR: External encoder exited with error 133
[2017-02-17 15:33:10] INFO: Deleted incomplete file.
[2017-02-17 15:33:45] DEBUG: Loading /Volumes/TRABAJOS/ARCHIVOS/TIME LAPSE ARMENIA ENERO 5-2016/SECUENCIA AJUSTADA CIELO/LRT_TIME_LAPSE_ARMENIA_ENERO_5-2016
[2017-02-17 15:33:45] DEBUG: JPG sequence, ICC-Profile: Adobe RGB (1998), 8 bits per sample.
[2017-02-17 15:33:45] DEBUG: Dimensions: 4096 x 2304
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Launching mpeg converter: /usr/local/bin/ffmpeg
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Writing aspect ratio 16:9 to metadata of video file.
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Launched encoder.
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Speed 1.0
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Quality 2
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Gamut BT2020
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Frame rate 24
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Output cs 420
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Width 1280
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Height 720
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: dyld: Symbol not found: _kVTCompressionPropertyKey_H264EntropyMode
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Referenced from: /usr/local/bin/ffmpeg
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: Expected in: /System/Library/Frameworks/VideoToolbox.framework/Versions/A/VideoToolbox
[2017-02-17 15:33:47] DEBUG: in /usr/local/bin/ffmpeg
[2017-02-17 15:33:47] ERROR: External encoder exited with error 133
[2017-02-17 15:33:52] INFO: Deleted incomplete file.
Offline
#10 CFMPHOTO
I just reinstalled version 4.7.4 and is working again, something is wrong with the version 4.7.5 is not working for me

...also check out: